Betekenis namen

betekenis namenBen je opzoek naar betekenis van je naam of wil je weten wat de naam van een van je kennissen of familie betekent? Dan ben je op onze website op de juiste adres, wij hebben onze uiterste best gedaan om betekenis van alle namen op deze website voor je te verzamelen. Mocht er een naam niet tussen staan neem dan gerust contact met ons op zo dat wij de betekenis van je naam in onze website op kunnen nemen. Betekenis namen is volledig gericht op het vinden van betekenis van namen en deze beschikbaar te stellen aan mensen die behoefte hebben aan deze informatie.

Type de naam waarvan je de betekenis wilt weten hieronder 

Betekenis namen

Iedere naam heeft een bepaalde betekenis. Deze betekenis komt meestal ergens vandaan dus voor een ieder naam kan er uitgezocht worden wat het betekent en waar het vandaan komt. Het kan voorkomen dat een bepaalde naam in een ander naam of cultuur een heel ander betekenis heeft, het is goed om dit in je achter hoofd te houden als je opzoek gaat naar de betekenis van een naam. Op deze website hebben wij betekenis van namen in het Nederlands, we gaan dus uit van de Nederlandse cultuur en de Nederlandse betekenis van een bepaalde naam. Als je opzoek bent naar de betekenis van een bepaalde naam uit een ander cultuur en taal dan raad ik je aan om ook je zoekopdracht in die taal uit te voeren.

Er zijn ook heel veel namen die het zelfde beteken maar anders uitgesproken worden omdat andere talen andere delicten hebben, in Arabische landen de naam Masih, dit betekent Jezus, het klinkt heel anders maar het gaat uiteindelijk om het zelfde naam, het is heel goed om de achtergrond van je naam op die manier te kennen, het kan heel goed zijn dat je heel veel naamgenoten hebt zonder het te weten. Op onze website richten wij ons vooral op betekenis van namen en niet op taal en dialect, je kunt dus op onze website zien welke namen in andere talen allemaal bij een bepaalde Nederlandse betekenis horen. Op die manier weet je ook direct wie je naamgenoten zijn.

Waarom weten wat je naam betekent?

Dit is echt een vraag die je zelf voor je zelf moet beantwoorden, toch zijn het heel vaak de zelfde redenen waarom je zou willen weten wat je naam betekent. Op een gegeven moment wordt je bewust van je zelf en je identiteit, dit kan een moment zijn dat je je zelf afvraagt wat je naam betekent, je naam is toch een groot gedeelte van je zelf en je identiteit en het is voor heel veel mensen belangrijk om te weten waar hun naam voor staat.

Bij andere mensen is het op het moment dat ze naar school of werk gaan, mensen zijn toch altijd nieuwsgierig wat je naam betekent en gaan dat aan je vragen dit kan een moment zijn op opzoek te gaan naar betekenis van je naam. Heel vee mensen staan er in het begin van hun leven er niet bij stil wat hun naam betekent en denken er pas aan als iemand er naam vraagt.

Er zijn ook heel veel mensen die opzoek zijn naar betekenis van namen van andere mensen, als je iemand leert kennen dan wil je meestal wel weten wat hun naam betekent, als je het niet durft te vragen dan zoek je het gewoon op onze website.

Als je opzoek bent naar de betekenis van je naam of je vraagt je zelf af “wat betekent mijn naam?”  dan ben je op deze website  op de juiste adres. Op onze website vind je de betekenis van bijna alle Nederlandse namen. Daarbij hebben wij ook een verzameling van internationale namen. Wij doen er alles aan om onze database zo volledig mogelijk te maken. Mocht er een naam niet tussen staan dan vernemen wij dat graag van je zodat we deze naam alsnog kunnen toevoegen aan onze website om onze database zo volledig mogelijk te maken en om onze bezoekers uiteindelijk de betekenis van alle namen te kunnen presenteren. Namen geeft je door via onze contact formulier.

Hoe werkt wat betekent mijn naam?

Onze website is zo gemaakt dat alles eigenlijk van zelf spreekt. Op onze website kan je op meerdere manieren naar de betekenis van je naam zoeken. Het makkelijkste manier is je naam intypen in het zoekveld en vervolgens op zoeken te klikken. Je krijgt dan vervolgens de gekozen naam en de betekenis daarvan te zien. Het kan zijn dat er meerdere resultaten te voorschijn komen voor een naam, het is dan even zoeken naar je eigen naam om vervolgens te zien wat je naam betekent. De reden hiervoor is dat sommige namen in andere name voorkomen en zo worden er meerdere resultaten voor een naam gegenereerd.

Een ander manier om naar de betekenis van je naam te zoeken is zoeken op de voorletter van je naam. Als je op onze website de voorletter van je naam selecteert krijg je alle namen te zien die met die voorletter beginnen, je krijgt vervolgens ook de betekenis van al deze namen te zien. Deze manier van zoeken neemt wat extra tijd in beslag maar je hebt het voordeel dat je de betekenis van veel meer namen kan zien. Deze optie is vooral bedoelt voor mensen die opzoek zijn naar een nieuwe naam, door op  voorletter van een naam te zoeken krijg je een idee van alle andere namen die beschikbaar zijn met deze voorletter.

Betekenis buitenlandse namen 

Betekenis voor Nederlandse namen vinden is niet zo moeilijk. Nederlandse namen stammen allemaal af van middeleeuwen toen voor iedereen een naam werd verplicht. Je kan dan ook alle namen afleiden naar de betekenis ervan. Wij zijn dan ook van overtuigd dat de betekenissen van de Nederlandse namen 100 % goed zijn. Bij buitenlandse namen is het allemaal wat moeilijker. Aangezien deze namen uit een ander cultuur komen moeten wij uitgaan van de betekenissen die wij gevonden hebben en hebben kunnen herleiden. Wij zijn van overtuigd dat wij deze betekenissen van namen ook goed hebben maar het kan zijn dat we de namen net wat anders geïnterpreteerd hebben. Wij verzoeken je dan ook dat als je een buitenlandse naam tegenkomt die volgens jou niet helemaal klopt ons hierop te wijzen zodat we deze kunnen aanpassen.

Het komt ook vaak voor dat buitenlandse namen meerdere bekentenissen hebben afhankelijk van het streek waar de naam gebruikt worden. In deze gevallen hebben wij alle betekenissen van deze naam erbij gezet. Je kan dan zien wat alle betekenissen van een bepaalde naam zijn en je kan vervolgens bepalen welke betekenis jou het meeste aanspreekt.

Betekenis van achternamen 

Betekenis van Nederlandse namen achterhalen is niet zo moeilijk. Nederlandse achternamen zijn best logisch. Op een gegeven moment werd het verplicht in Nederland om een achternaam te hebben. Op dat moment moest dus iedereen opzoek gaan naar een achternaam. Heel veel mensen zijn hier erg makkelijk in geweest en hebben de hun beroep, plaats waar ze vandaan komen of de naam van hun vader gekozen. Om deze reden heb je in achternamen als : Bakker, Smit, Jansen. Bakker spreekt voor zich, Smit ook wel. Jansen staat dan voor zoon van jan.

Het achterhalen van de betekenis van buitenlandse achternamen is wat moeilijker. Het moment waarop de achternamen in andere landen verplicht zijn gemaakt liggen anders dan in Nederland. Om deze en andere redenen is de manier waarop de achternamen in andere landen zijn samengesteld anders. In ieder land is er een ander systeem gebruikt om tot een achternaam te komen en dit maakt het erg moeilijk om de juiste betekenis ervan te achterhalen. Het is wel een feit dat de meeste achternamen dus ook in het buitenland de plaats naam waar iemand vandaan komt bevatten of de naam van de vader wordt gebruikt. Het is iet heel veel anders dan in Nederland maar het gaat niet altijd op.

Wij hebben op deze website heel veel Nederlandse achternamen en de betekenis ervan verzameld. Het lukt niet altijd om alle achternamen te verzamelen, dus als je een suggestie hebt voor onze achternamen database dan vernemen wij dat graag van je. Kijk voor betekenis van achternamen op deze pagina.

Waarom betekenis van een naam zoeken?

Het belangrijkste reden om de betekenis van een naam te zoeken is het ontdekken van je zelf en meer leren over je eigen geschiedenis en die van je ouders. Een naam zegt heel veel over jouw, je familie en jullie overtuigingen. Als ouders een naam voor hun kind zoeken doen ze daar meestal heel veel over nadenken. Ouders kiezen niet zomaar een naam, je kan dus aan de betekenis van je naam zien waar je ouders voor staan en wat voor overtuigingen ze hebben. Als je ouders gelovig zijn willen ze je wel eens een gelovige naam geven en ouders met andere overtuigingen zijn ook geneigd om hun overtuigingen in de naam terug te laten komen. Door je naam en de betekenis ervan te onderzoeken onderzoek je dus eigenlijk je zelf en je familie en dit kan eens leuke informatie opleveren.

Een ander reden om de betekenis van een naam te zoeken is het krijgen van een kind. Als je een kind krijgt dan wil je die natuurlijk een mooie naam geven. Om achter te komen of een naam nou wel of niet mooi is moet je de betekenis ervan weten. Het kan zijn dat een bepaalde naam heel mooi klinkt maar dat de betekenis ervan helemaal niet bij jullie past, het zou zonde zijn om daar te laat achter te komen. Het is dus goed om even de betekenis van de naam dat je aan je kind wilt geven even op te zoeken om zo later niet voor verassingen te komen staan.

Betekenis nieuwe namen

De wereld verandert en daarmee ook de manier van hoe ouders hun kinderen een naam geven, namen als Apple en siri zijn niet raar meer. Er zijn ouders die er een sport van maken om hun kinderen een rare naam te geven. We doen ons best om ook de betekenis van deze nieuwe namen op onze website te plaatsen. Dit lukt niet altijd aangezien zo een naam meerdere betekeneisen kan hebben. Kom je onjuistheden tegen in onze namen betekenissen neem dan gerust contact met ons op.